Весільний банкетБанкет - заключна стадія весільного торжества. І саме банкету традиційно приділяється найбільше уваги при плануванні весільного бюджету. Перше питання, що виникає в процесі підготовки до банкету, де саме відбудеться святкова вечеря. У розрахунок приймаються зазвичай дві можливості: банкет в ресторані або в будинку одного з молодят. Але останнім часом багато молодих пар прагнуть нетрадиційно підійти до такого традиційному заходу і влаштовують весільні пікніки або навіть весілля в старовинних замках. Якщо розміри квартири або будинку дозволяють вмістити всіх запрошених гостей, краще влаштувати прийом на власній території - цей варіант не такий уже й поганий. Правда, в даному випадку набагато більше клопоту ляже на плечі батьків нареченого і нареченої. Адже нікому не хочеться думати про брудний посуд і залитих вином скатертинах, які є невблаганним наслідком будь-якої трапези. Крім того, істотної економії від такого прийому теж чекати не доводиться. Оскільки весілля - унікальна подія, все-таки слід довіритися професіоналам і покласти на них клопіт по підготовці святкового столу. Існує безліч ресторанів, кафе, кейтерінгових компаній, які займаються влаштуванням виїзних банкетів, які пропонують свої послуги з розробки меню, сервіровці столу, декорування банкетного залу. Дуже зручно скористатися комплексом послуг. Це заощадить вам багато часу, не кажучи вже про нерви, які й так напружені. При виборі залу врахуйте кількість ваших гостей. У середньому банкетний зал ресторану вміщує близько 50 осіб, але можна знайти зал на 100 чоловік і навіть більше. Підготовку слід почати не пізніше, ніж за місяць до події. Потрібно чітко знати час початку бенкету, і запланувати його тривалість. Зазвичай святкова вечеря починається близько 16-17 години і триває до 23-24 годин. Про всяк випадок обговоріть "понаднормову" оренду залу з адміністратором ресторану, щоб уникнути прикрих непорозумінь. Вибираючи ресторан, подумайте про концепцію всього банкету. Чи буде це традиційна вечеря, що складається з закусок, гарячого і десерту, або щось особливе. Можливо, ви захочете, щоб на столі були специфічні страви, приготовані за рецептами національної кухні. Обсяг порції на одну людину розрахувати нескладно. У середньому 50-60 грамів салату або іншої закуски достатньо для однієї людини. До того ж відомо, що гості активно їдять тільки в перші 15-20 хвилин застілля, а потім більше п'ють. Після закусок слідують гарячі страви. Їх має бути не менше двох. Традиційно це м'ясо (птиця) та риба. За гарячими стравами подається десерт і, нарешті - весільний торт. Перед тим, як замовляти торт, необхідно врахувати кількість гостей. Щоб кожен міг насолодитися шедевром кулінарного мистецтва, розрахуйте приблизну вагу торта в розрахунку 150-200 грам на одну особу. Наступне насущне питання стосується спиртних напоїв. Безалкогольні весілля поки ще залишаються в меншості, тому проблема асортименту та кількості спиртного на весіллі завжди присутня. Якщо ви добре знаєте звички своїх гостей, вам легше буде розрахувати кількість і визначитися з асортиментом напоїв. Але в середньому за орієнтир можна взяти наступні цифри: 3-4 пляшки міцних напоїв, 3-4 пляшки вина, 2-3 пляшки шампанського на 10 осіб. Не забудьте, що гостей прийнято пригощати аперитивом перед вечерею. Спиртне в ресторанах коштує недешево, тому з метою економії коштів краще закупити всі необхідні напої в оптовій торговельній мережі і привезти в ресторан напередодні банкету. Майже всі ресторани підуть на таку поступку, щоправда, за умови, що якийсь обсяг спиртного ви все-таки замовите на місці. Ще один важливий момент, який необхідно врахувати при виборі банкетного залу, це наявність достатнього місця для танців і проведення різноманітних конкурсів. Товкотнеча нікому не доставить задоволення, тому подбайте про комфорт своїх гостей. Але найголовніше, звичайно, весела невимушена атмосфера, без якої не вийде справжнього свята. Забезпечити таку атмосферу дано далеко не кожному, особливо, якщо разом зібрані люди різних смаків і суджень, та ще й малознайомі, а то й зовсім незнайомі один з одним. Якщо у вас немає на прикметі підходящої кандидатури, зверніться за допомогою до професіоналів. Вибрати тамаду - справа нелегка, але вкрай важлива і відповідальна. Це людина, від якої у великій мірі буде залежати, наскільки ваше свято буде вдалим. Виїзний банкет вимагає особливої підготовки. Потрібно врахувати повне постачання природного "залу" всіма необхідними меблями, посудом, декораціями. Зате місця для танців на свіжому повітрі - хоч відбавляй. Хочеться додати кілька слів на користь прикрашення столів і самої банкетної зали. Адже поняття святкового столу не обмежується ситністю і різноманітністю страв і напоїв. Не менш важливо вміло подати їх і прикрасити. Гарні скатертини та серветки, витончений посуд, іскристий кришталь келихів і важке масивне срібло свічників - все це створює атмосферу справжнього банкету. І звичайно, не забудьте про квіти і повітряні кульки. Без них неможливо уявити сучасне весілля. переклад І. Іванова |